Istnieją uniwersalne wypieki, które można dowolnie modyfikować, jednak czasami warto postawić na klasykę i przygotować tradycyjne desery ze znanych receptur. Oto kilka smakowitych propozycji na klasyczne czekoladowe wypieki!

Ciastka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe ujmują przede wszystkim chrupiącą konsystencją i głębokim aromatem czekolady. Jak je przygotować? Oczywiście ze sprawdzonego przepisu: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.

Należy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • pół kostki masła,
  • 5 czubatych łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g czekolady mlecznej E.Wedel.

W pierwszej kolejności należy roztopić w rondelku masło z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać, a następnie połączyć z kakao oraz solą. Masę kakaową wymieszaj z jajkami, mlekiem, proszkiem do pieczenia i przesianą mąką. Gdy konsystencja ciasta będzie jednolita, dodaj posiekaną czekoladę. Małe ciastka należy piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni C.

Muffinki czekoladowo-wiśniowe

Czekolada i wiśnie to duet idealny! Muffinki z dodatkiem tych składników będą wilgotne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Wystarczy przygotować następujące składniki:

  • 2 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 150 g masła,
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka.

Masło należy roztopić i połączyć z pokruszoną czekoladą, chwilę podgrzewając do roztopienia. W oddzielnym naczyniu połącz dżem, cukier, sól oraz jajka. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło z czekoladą, wymieszaj i przelej ciasto do papilotek do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Po ostygnięciu polej polewą czekoladową przygotowaną ze śmietany, czekolady i masła. Wystarczy tylko podgrzać składniki i dokładnie wymieszać.

Proste ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe to prawdziwy klasyk! Dodatkowo przygotowuje się je w ekspresowym tempie. Będą potrzebne następujące składniki:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 80 g mąki.

Należy zmiksować jajka z cukrem i mąką, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i masło. Na koniec wystarczy tylko wymieszać ciasto i przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe należy piec przez około 25 minut w 200 stopniach C.

Tradycyjne wypieki sprawdzą się na każdą okazję. Niezależnie czy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy czy przyjmujemy gości, warto je znać!

Klasyczne wypieki czekoladowe – te przepisy warto znać!
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here