Złożone, prowadzone przez wiele lat badania udowodniły, że witamina C nie chroni bezpośrednio przed przeziębieniami, a jej znaczenie w procesie leczenia objawów jest znikome, wręcz nieodczuwalne. Nie znaczy to jednak, że kwas askorbinowy jest niepotrzebny. Wręcz przeciwnie – to kluczowa witamina dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Oto kilka przykładów, dlaczego należy zapobiegać jej niedoborom.

Szkorbut

Czy wiesz, dlaczego i w jaki sposób prowadzono badania nad witaminą C? Gdy wyodrębniano ją na przełomie lat 20. i 30. XX wieku, było to poniekąd efektem poszukiwań, trwających niemal setki lat. Chodziło bowiem o znalezienie sposobu na szkorbut, czyli gnilec. To wielonarządowa, objawiająca się uszkodzeniem skóry, krwawieniem dziąseł czy wypadaniem zębów choroba, która w dawnych czasach dotykała między innymi marynarzy. Dopiero gdy odkryto, że regularne przyjmowanie witaminy C zapobiega tej wyjątkowo bolesnej dolegliwości, skutecznie ograniczono jej występowanie. Każdy z nas powinien dbać o przyjmowanie witaminy C w odpowiednich dawkach, żeby chronić się przed niepożądanymi objawami w jamie ustnej – krwawieniem dziąseł czy wypadaniem zębów.

Produkcja kolagenu

Jeden z wielu procesów, do których przebiegu niezbędna jest witamina C, to produkcja kolagenu. Należy pamiętać, że organizm sam nie wytwarza kwasu askorbinowego, a jedynie przyjmuje go dzięki pożywieniu i suplementom. Kolagen to najważniejsze białko tkanki łącznej, jest głównym składnikiem ścięgien. W procesie tworzenia kolagenu jest niezbędna właśnie witamina C, a jej niedobór skutkuje wspomnianym wyżej szkorbutem oraz innymi objawami nieprawidłowości w budowie tkanki łącznej.

Antyoksydacja

Witamina C jest przeciwutleniaczem, czyli antyoksydantem. Tego typu związki chemiczne wyróżniają się pozytywnym działaniem dla organizmu, ograniczając procesy utleniania, które w zbyt dużym natężeniu są szkodliwe. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym witamina C jest używana nie tylko jako suplement diety, ale również składnik kosmetyków naturalnych czy produktów spożywczych (oznaczenie E300) sprzyjający zachowaniu świeżości jedzenia.

Choroby neurologiczne

Niedobory witaminy C przyczyniają się do zaburzeń neurologicznych. Jej optymalna obecność w organizmie wspiera działanie neuroprzekaźników i funkcjonowanie neuronów. Badania wykazały także korzystny wpływ zwiększonej dawki witaminy C na pacjentów leczonych na schizofrenię.

Układ sercowo-naczyniowy

Innym argumentem na rzecz przyjmowania niezbędnych dawek witaminy C jest jej wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Istnieje udowodniona zależność pomiędzy niedoborem witaminy C a zmianami miażdżycowymi. Kwas askorbinowy reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia także naczynia układu krwionośnego.

Skąd brać witaminę C

Kwas askorbinowy zawsze działa tak samo niezależnie od tego, pod jaką postacią występuje. Nie ma więc znaczenia, czy przyjmuje się go w formie suplementów, czy naturalnego jedzenia. Jeśli chodzi o suplementację, jednymi z najlepszych produktów dostarczających witaminę C są preparaty od firmy Allnutrition – Vitamin C Antioxidant oraz Vitamin C With Bioflavonoids.

Artykuł powstał przy współpracy z portalem www.sfd.pl

Witamina C – rola i znaczenie dla organizmu
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here