Ekologia i ochrona środowiska to tematy, które zawładnęły życiem społecznym i gospodarczym. Na co dzień staramy się być coraz bardziej eko, redukować ilość wytwarzanych przez siebie odpadów i podejmować odpowiedzialne decyzje konsumenckie. Każdy wybór, czy to produktu, czy usługi możemy potraktować jako swego rodzaju głos oddany na dane przedsiębiorstwo. Oprócz zadowolenia z usługi coraz bardziej liczy się dla nas filozofia firmy, ich sposoby działania i właśnie to, czy starają się chronić środowisko.

Wdrożenie ekologicznych rozwiązań do hotelu to nie tylko podążanie za trendem, lecz przede wszystkim słuchanie swoich klientów i tego, co jest dla nich ważne. Warto jednak, aby wprowadzone działania nie był tylko piękną fasadą, lecz realnymi zmianami, które mogą mieć wpływ na środowisko naturalne. Jeżeli przyświeca nam tylko i wyłącznie cel marketingowy, szybko zostaniemy zdemaskowani. Dlatego przed wdrożeniem jakichkolwiek działań warto ustalić plan tego, chcemy i możemy zmienić w sposobie funkcjonowania naszego hotelu.

Od czego zacząć? Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów.

Pokój i łazienka hotelowa

Wielu gości hotelowych zużywa więcej wody, niż w domu, biorąc dłuższe prysznice lub kąpiele. Jak temu zaradzić? Niektóre obiekt umieszczają różnego rodzaju informacje z prośbą o oszczędzanie wody, a nawet klepsydry odmierzające np. 5 minut, czyli optymalny czas na wzięcie prysznica.

Powoli odchodzi się także od codziennej wymiany pościeli i ręczników w pokoju hotelowym. Niektóre obiekty piorą ręczniki co np. 3 dni lub dopiero na życzenie gości. Jeżeli chcemy, aby nasz ręcznik został wyprany, zostawiamy go na podłodze, a jeżeli nie – na wieszaku.

Coraz popularniejszym rozwiązaniem są także kosmetyki hotelowe w dużych dozownikach 330 ml zamiast niewielkich buteleczek i jednorazowych mydełek. Zamontowane na wygodnych uchwytach pozwalają nie tylko zredukować ilość produkowanych odpadów, ale także wzbogacą wystrój łazienki o ciekawy i nowoczesny dodatek.

Redukcja plastiku

Rezygnacja z plastiku w postaci jednorazowych kubeczków i mieszadeł z pewnością wpłynie na pozytywną opinię o hotelu i podniesie jego prestiż. Porcelanowa filiżanka, w której goście mogą zrobić sobie herbatę w pokoju jest o wiele ładniejszym dodatkiem niż plastikowy kubek, dodatkowo zawinięty w folię. Plastikowe sztućce, czy talerze także nie są elementem pożądanym w eleganckiej hotelowej restauracji. Niektóre hotele idą także o krok dalej w kwestii dystrybucji wody dla gości hotelowych i zamiast plastikowych butelek proponują wodę i napoje z dystrybutorów.

Oszczędność zasobów

Hotele zużywają bardzo dużo wody i prądu do gotowania, prania oraz do sprzątania. Warto przeszkolić swój personel w kwestii oszczędzania wody, min. poprzez wdrożenie procedury włączania tylko w pełni załadowanych zmywarek lub pralek oraz zaopatrzyć się w ekologiczne środki czystości, np. w postaci skoncentrowanej.

W kwestii oszczędzania prądu, montaż fotokomórek, które włączają światło dopiero w momencie, gdy wyczują ruch pozwala uniknąć dużego zużycia. Wiele hoteli posiada także systemy włączania prądu w pokoju dopiero w momencie włożenia klucza do specjalnego czytnika. Pozwala to na oszczędności energii w sytuacji, gdy pokój stoi przed kilka godzin całkowicie pusty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj