Istnieją uniwersalne wypieki, które można dowolnie modyfikować, jednak czasami warto postawić na klasykę i przygotować tradycyjne desery ze znanych receptur. Oto kilka smakowitych propozycji na klasyczne czekoladowe wypieki!

Ciastka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe ujmują przede wszystkim chrupiącą konsystencją i głębokim aromatem czekolady. Jak je przygotować? Oczywiście ze sprawdzonego przepisu: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.

Należy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • pół kostki masła,
  • 5 czubatych łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g czekolady mlecznej E.Wedel.

W pierwszej kolejności należy roztopić w rondelku masło z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać, a następnie połączyć z kakao oraz solą. Masę kakaową wymieszaj z jajkami, mlekiem, proszkiem do pieczenia i przesianą mąką. Gdy konsystencja ciasta będzie jednolita, dodaj posiekaną czekoladę. Małe ciastka należy piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni C.

Muffinki czekoladowo-wiśniowe

Czekolada i wiśnie to duet idealny! Muffinki z dodatkiem tych składników będą wilgotne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Wystarczy przygotować następujące składniki:

  • 2 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 150 g masła,
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka.

Masło należy roztopić i połączyć z pokruszoną czekoladą, chwilę podgrzewając do roztopienia. W oddzielnym naczyniu połącz dżem, cukier, sól oraz jajka. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło z czekoladą, wymieszaj i przelej ciasto do papilotek do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Po ostygnięciu polej polewą czekoladową przygotowaną ze śmietany, czekolady i masła. Wystarczy tylko podgrzać składniki i dokładnie wymieszać.

Proste ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe to prawdziwy klasyk! Dodatkowo przygotowuje się je w ekspresowym tempie. Będą potrzebne następujące składniki:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 80 g mąki.

Należy zmiksować jajka z cukrem i mąką, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i masło. Na koniec wystarczy tylko wymieszać ciasto i przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe należy piec przez około 25 minut w 200 stopniach C.

Tradycyjne wypieki sprawdzą się na każdą okazję. Niezależnie czy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy czy przyjmujemy gości, warto je znać!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj