Istnieją uniwersalne wypieki, które można dowolnie modyfikować, jednak czasami warto postawić na klasykę i przygotować tradycyjne desery ze znanych receptur. Oto kilka smakowitych propozycji na klasyczne czekoladowe wypieki!
Ciastka czekoladowe
Ciasteczka czekoladowe ujmują przede wszystkim chrupiącą konsystencją i głębokim aromatem czekolady. Jak je przygotować? Oczywiście ze sprawdzonego przepisu: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.
Należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- pół kostki masła,
- 5 czubatych łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- ¼ szklanki cukru,
- 1 szczypta soli,
- 2 łyżki mleka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 200 g czekolady mlecznej E.Wedel.
W pierwszej kolejności należy roztopić w rondelku masło z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać, a następnie połączyć z kakao oraz solą. Masę kakaową wymieszaj z jajkami, mlekiem, proszkiem do pieczenia i przesianą mąką. Gdy konsystencja ciasta będzie jednolita, dodaj posiekaną czekoladę. Małe ciastka należy piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
Muffinki czekoladowo-wiśniowe
Czekolada i wiśnie to duet idealny! Muffinki z dodatkiem tych składników będą wilgotne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Wystarczy przygotować następujące składniki:
- 2 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 150 g masła,
- 1 słoiczek dżemu wiśniowego,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka.
Masło należy roztopić i połączyć z pokruszoną czekoladą, chwilę podgrzewając do roztopienia. W oddzielnym naczyniu połącz dżem, cukier, sól oraz jajka. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło z czekoladą, wymieszaj i przelej ciasto do papilotek do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Po ostygnięciu polej polewą czekoladową przygotowaną ze śmietany, czekolady i masła. Wystarczy tylko podgrzać składniki i dokładnie wymieszać.
Proste ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe to prawdziwy klasyk! Dodatkowo przygotowuje się je w ekspresowym tempie. Będą potrzebne następujące składniki:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 80 g drobnego cukru,
- 80 g mąki.
Należy zmiksować jajka z cukrem i mąką, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i masło. Na koniec wystarczy tylko wymieszać ciasto i przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe należy piec przez około 25 minut w 200 stopniach C.
Tradycyjne wypieki sprawdzą się na każdą okazję. Niezależnie czy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy czy przyjmujemy gości, warto je znać!