Po pracy nie masz często czasu na gotowanie obiadów i wybierasz gotowe dania? Przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku nie musi być jednak trudne i czasochłonne!

Obiady gotowane w domu często kojarzą nam się z bardzo pracochłonnymi. Jednak nie musimy przeznaczać na nie dużo czasu. Sprawdź z nami propozycja na proste i pyszne przepisy na Najlepszewkuchni.pl!

1. Zupa krem z kalafiora

Składniki:

  • Warzywa – kalafior, ziemniaki, marchewka, pietruszka – świeże albo mrożone w gotowej mieszance – około 1 kg,
  • Bulion drobiowy – może być z kostki – 0,5 l,
  • Śmietanka gęsta – 250 g,
  • Przyprawy – sól, pieprz, koperek i inne według uznania.

Do garnka wlać około 0,5 litra wody i dodać kostkę bulionową lub wlać bulion. Do bulionu dodać warzywa pokrojone w kostkę. Zagotować, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać śmietankę i przyprawy.

Można przygotować także zupę krem – pod koniec gotowania należy zmiksować ją blenderem, aby uzyskać aksamitną konsystencję.

2. Spaghetti cacio e pepe

Składniki:

  • Makaron spaghetti – 100 g na osobę,
  • Ser Pecorino Romano – 50 g na osobę,
  • Masło – kilka łyżek,
  • Grubo mielony pieprz.

To tradycyjne włoskie danie rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek masła, dodajemy pieprz i smażymy przez około minutę. Potem dodajemy ugotowany makaron z paroma łyżkami wody pozostałej po jego gotowaniu. Dodajemy starty ser i mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Po podaniu na talerze makaron możemy dodatkowo posypać serem i mielonym pieprzem.

3. Szybka pizza z patelni

Składniki:

  • Na ciasto – 140 g mąki pszennej, 90 ml wody, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, sól,
  • Sos pomidorowy – gotowy lub wykonany z passaty pomidorowej z dodatkiem oregano, czosnku, soli i pieprzu,
  • Dodatki – według uznania, na przykład salami, ser mozzarella.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto, które powinno być gładkie i elastyczne. Gdy klei się, dodajemy mąkę. Rozwałkowujemy na placek odpowiadający wielkości patelni. Delikatnie natłuszczamy patelnię i smażymy na niej ciasto aż przypiecze się spód. Przewracamy na drugą stronę i nakładamy na nią sos pomidorowy i dodatki. Przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze przez około 3 minuty.

Zobacz także inne pyszne przepisy na Najlepszewkuchni.pl!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj