Na wiosnę szukamy przepisów, które nie tylko dobrze smakują, ale również pięknie wyglądają. Po długiej i szarej zimie niewątpliwie jesteśmy spragnieni kolorów na talerzu. Zupa szpinakowa nie tylko nasyci głodny żołądek, ale równocześnie będzie uczta dla oczu. Wypróbuj nasz zielony przepis na zupę ze szpinaku!
Zielone wartości, które daje zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa to idealny pomysł na wiosenny obiad. Jest nie tylko pyszna, świetnie wygląda, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa. Szpinak bogaty jest w potas, witaminy z grupy B, a do tego ma mało kalorii. Poza tym, ekstrakt ze szpinaku zawiera tylakoidy, czyli substancje odpowiadające za uczucie sytości, dzięki czemu wytrzymamy co najmniej 2 godziny po posiłku bez podjadania. Zupa szpinakowa według naszego przepisu jest pyszna i prosta, wypróbuj koniecznie!
Przepis na zieloną zupę szpinakową
W sezonie najlepszy będzie oczywiście szpinak świeży, zimą jednak bez problemu możemy wykorzystać szpinak baby lub mrożony – dobrej jakości. A oto wiosenna zupa szpinakowa w naszej wersji.
Zupa szpinakowa – składniki
- 500 g liści szpinaku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ćwiartka selera,
- 4-5 ziemniaków,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4-5 łyżek śmietanki do zupy,
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego,
- po pół garści natki pietruszki i koperku – opcjonalnie,
- 2 jaja ugotowane na twardo – opcjonalnie,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Zupa szpinakowa – sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Pokrojone w kostkę ziemniaki przekładamy do garnka. Wrzucamy do nich startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy pokrojonego pora. Całość zalewamy 2-3 szklankami wrzącej wody i gotujemy ok. 15 minut.
- W między czasie cebulę oraz czosnek drobno kroimy i podsmażamy na klarowanym maśle lub odrobinie oleju rzepakowego. Dodajemy do gotujących się warzyw.
- Gdy warzywa będą już miękkie, możemy dodać szpinak. Świeży szpinak oczywiście należy wcześniej dokładnie umyć (tak, aby nie było w nim piasku) i oczyścić z ogonków, ewentualnie usunąć również grubsze nerwy. Zimą można wykorzystać szpinak baby (należy go umyć) lub mrożony (nierozdrobniony).
- Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy 1-2 szklanki wody. Opcjonalnie można dodać garść natki pietruszki i koperku. Zupę gotujemy przez kolejne 10 minut.
- Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a także śmietanką.
Dodatki do zupy szpinakowej
Do zupy szpinakowej można dodać serek topiony, ser feta (należy jednak wziąć pod uwagę, że jest słony) lub ser gorgonzola. Zupa szpinakowa wybornie smakuje również podana z gotowanym jajkiem.
Zupę szpinakową można też zmiksować i podać jako krem z grzankami. Wówczas warto dodać trochę więcej szpinaku.