Lato, niezależnie od tego, czy to najbardziej deszczowe, czy przepełnione palącym słońcem, zawsze kojarzyć się będzie z lodami. Co jednak zrobić, kiedy restrykcyjna dieta zakazuje tych kultowych smakołyków na śmietanie? A może wyeliminowałaś ze swojej diety cukier i rezygnujesz z podawania swoim dzieciom przetworzonych produktów ze słodzikami, konserwantami i utwardzanymi tłuszczami w składzie? Mamy na to rozwiązanie – domowe lody. Z naszego materiału dowiesz się, jak przygotować je w zaciszu swojej kuchni.
Owocowe sorbety dla niejadków
Lody owocowe to jest to, co dzieciaki lubią najbardziej. A w ich przygotowaniu nie ma nic trudnego. Czasem wystarczy zwykły zamrożony sok owocowy. Możesz go przelać do specjalnych pojemników z patyczkiem, albo wykorzystać opakowania po jogurtach i drewniane patyczki. Wodne lody ugaszą pragnienie nawet w najbardziej upalny dzień. Co ciekawe, w sorbetach możesz przemycić także nielubiane przez Twoje dzieci składniki, takie jak szpinak czy jarmuż, które w smaku nie będą wyczuwalne, a dostarczą Twoim pociechom odpowiedniej dawki witamin. W przygotowaniu takich musów najlepiej sprawdzi się blender kielichowy BTM 5011, który dzięki płynnej regulacji prędkości i funkcji Pulse oraz ostrzom ze stali nierdzewnej Ultra6 poradzi sobie nawet z twardymi czy zamrożonymi owocami! Oto nasz przepis na lody truskawkowo-szpinakowe:
- 2 szklanki truskawek
- ½ szklanki szpinaku
- ½ szklanki wody
- ¼ szklanki suszu z liści stewii
- foremki do lodów i patyczki drewniane
Zmiksuj umyte truskawki i szpinak. Dodaj wodę i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Wymieszaj ze stewią. Wypełnij lodami pojemniczki i wbij w każdy patyczek. Włóż do zamrażalki na minimum 2 godziny. Owocowy sorbet pełen witamin gotowy!
Kremowe lody
Chociaż może Ci się wydawać, że perfekcyjnie kremowe lody uzyskać możesz jedynie na bazie tłustej śmietany i jajek, jesteś w błędzie. Doskonałą alternatywą będzie jogurt naturalny! Taka podstawa i sezonowe owoce lub inne ulubione składniki stworzą doskonałą kompozycję, przewyższającą smakowo niejeden sklepowy produkt. Przygotuj składniki i do dzieła!
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka świeżych owoców sezonowych, np. malin, jagód, brzoskwiń
- 2 łyżki miodu lub innego słodu
W blenderze zmiksuj owoce, miód i jogurt, aż masa będzie gładka i kremowa. Każdy pojemniczek lub foremkę wypełnij do 3/4 wysokości, wbij patyczek i wstaw do zamrażalki na kilka godzin.
Vege opcja
Dość masz już sorbetów i marzy Ci się prawdziwie kremowy lód bez mleka? Nic prostszego. Do pełni szczęścia potrzebny będzie… dojrzały banan! To właśnie te niepozorne owoce po zamrożeniu i zmiksowaniu w blenderze kielichowym BTM5011 o mocy 800 W, który poradzi sobie nawet z kawałkami lodu, w kilka chwil uzyskasz gładkie, kremowe i jednoskładnikowe lody! Możesz urozmaicić swój deser dodając odrobinę karobu lub sezonowych owoców. Pyszne wegańskie lody gotowe. Smacznego!
Źródło: Amica