Któż z nas nie lubi tortów. To, co w nich najlepsze, to oczywiście kremy, bo właśnie one dają owy efekt „wow”. Jednocześnie dobry krem wcale nie musi być trudny w przygotowaniu. Dzisiaj przedstawimy Wam nasze sprawdzone przepisy. Takie kremy są wyśmienite, łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają. Do tego też możecie je przygotować w wersji wege, czyli zamiast jajek użyć tapioki, a zamiast śmietany klasycznej – odpowiednika w wersji roślinnej. Z kolei mleko warto zastąpić mlekiem owsianym. Skoro to już jasne, to czas przejść do konkretów.

Klasyczny, smaczny i uniwersalny

Na sam początek przedstawimy Wam pomysł na krem czekoladowy, który nie tylko zawsze się udaje, ale można powiedzieć, że pasuje to każdego tortu. Na początek musicie wiedzieć, że aby smak kremu był doskonały, niezbędne jest użycie najwyższej jakości czekolady cukierniczej. Do ciast nawet z alkoholem taki krem pasuje i wręcz podkreśla smak. Zatem można też lekko nasączyć biszkopt brandy, by uzyskać doskonały i intensywny smak. Na początek będziemy potrzebować litr prawdziwej śmietany 30%. Ubijamy ją, a gdy zaczyna być już sztywna, dodajemy 4 łyżki cukru pudru. W międzyczasie roztapiamy 10 dag czekolady i gdy jest jeszcze letnia, ale nie bardzo ciepła dodajemy ją do śmietany. Całość energicznie mieszamy i już nasz smacznym krem gotowy. Teraz wystarczy już tylko nałożyć go na biszkopt.

Z nudą owoców i słodkością czekolady

Także nasz drugi krem na pewno przypadnie Wam do gustu. W tym przypadku jego smak będzie opierał się nie tylko na czekoladzie, ale też owocach i rzecz jasna także śmietanie. Czas więc dowiedzieć się, jak go przygotować. Na początek w rondelku gotujemy 100 ml wody z galaretką malinową. Gdy się zagotuje, dodajemy dwie garście malin mrożonych. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Potem pozostaje już tylko zblendować masę. Gdy i ten etap za Wami należy w wysokim naczyniu ubić śmietaną kremówkę. Przyda się znowu około 1 litr. Taka ilość wystarczy na krem do nawet większego tortu. Gdy śmietanka jest już ubita, dodajemy do niej roztopioną czekoladę cukierniczą. Tutaj koniecznie zwróćcie uwagę na ilość gramów. Otóż należy wymieszać 5 dag czekolady gorzkiej, 3 dag czekolady mlecznej i 2 dag czekolady białej. Gdy wymieszaliście już śmietankę z czekoladami, dodajecie do nich masę owocową. Teraz krem ląduje jeszcze na 10 minut w zamrażalniku, a potem schłodzony możecie nakładać na biszkopt.

Krem budyniowy, który jest wyśmienity

Krem budyniowy jest wyśmienity i rzeczywiście jest to prawdziwy budyń bez dodatku sztucznego proszku. A przy tym jego przygotowanie jest naprawdę bardzo łatwe i nie powinno w żadnym przypadku sprawić Wam problemu. Potrzebować będziemy 1 litr mleka 2%. Otóż gotujecie 700 ml mleka, z kolei do pozostałych 300 ml dodajecie 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki ziemniaczanej oraz 2 opakowania cukru waniliowego. Można też dodać sproszkowaną laskę wanilii. Masa powinna być gładka. Gdy mleko zaczyna się gotować, wlewacie do niego masę i energicznie mieszacie. Jednak nie musicie obawiać się, jeżeli pojawią się grudki. Gdy masa zgęstnieje, wyłączacie gaz i do jeszcze ciepłej dodajecie 2 żółtka. Znowu musicie bardzo energicznie całość wymieszać. Pozostaje już tylko dodanie kostki masła i gdy zacznie on się roztapiać, bierzecie blender i miksujecie masę na gładko. Taki krem budyniowy ma smak śmietankowy. Ale możecie przygotować go w innej wersji. Możecie dodać kilka rządków roztopionej czekolady i zyskać krem czekoladowy. Ale możecie też dodać cynamon. Możliwości jest więc wiele.

Owocowy zawrót głowy, czyli krem bez mleka

Oczywiście w naszym zestawieniu pysznych kremów nie może zabraknąć takiego bez dodatku mleka czy śmietanki. W tym przypadku będzie to typowo owocowy krem, który jest wręcz idealny do ciast dla dzieci czy ciast dla wegan. Jest on też łatwy w przygotowaniu. Wszystkie składniki będziemy blendować. Do robota blendującego wkładamy 5 bananów, koniecznie powinny być dojrzałe. Następnie dodajemy miąższ z dwóch awokado. Przyda się też mała garść malin oraz kilka truskawek. Owoce blendujemy i to tak naprawdę wszystko. Masa będzie gęsta, ale też słodka. Wystarczy tylko nałożyć ją na biszkopt przygotowany na bazie tapioki i już można cieszyć się smakiem ciasta. Możecie też dodać do owoców surowej, roztopionej czekolady.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj